Navigera i AI-världen: Hur HR kan vara med och leda vägen

– SPONSRAD ARTIKEL

Det är en varm sommardag, jag tar på mig trädgårdshandskar för att rensa i rabatterna. Jag känner mig sugen på lite sällskap, börjar...

Skriven av
Frida Mangen
2/5/2024
Kategori
HR


Fridas augusti 2023, det är en varm sommardag, jag tar på mig trädgårdshandskar för att rensa i rabatterna. Jag känner mig sugen på lite sällskap, börjar scrolla bland sommarpratarna och hittar “​Max Tegmark, AI-forskaren om riskerna och möjligheterna med den snabba utvecklingen inom AI.” Trycker på play och börjar dra ogräs, han pratar mjukt och melodiskt men vad säger han egentligen? “AI kommer att utplåna mänskligheten”, menar han verkligen det? Budskapet stämmer inte överens med hans positiva och glada stämma. Jag fortsätter att lyssna för att försöka förstå.

Sofias december 2023, det är kallt och mörkt ute fastän det är långt till kväll. Ensam lyser min laptop upp vardagsrummet. Jag har precis matat in en jobbannons rollbeskrivning och mitt CV i Chat GPT, och bett den skapa ett personligt brev åt mig som motsvarar arbetsgivarens behov. Det tar några sekunder, jag specificerar tonalitet, att det är ett svenskt företag. Även om det till en början kräver minst lika mycket tid och energi som att göra det helt på egen hand fortsätter jag att be ChatGPT om hjälp för varje nytt jobb jag söker.

Olika tillfällen men samma insikt, vare sig vi vill eller inte, är AI här för att stanna och det går snabbt. Visst vore det skönt med färre utdragna möten, mindre admin och ha automatiserade HR processer eller varför inte en digital assistent? Men hur hanterar vi utmaningarna och riskerna som följer samtidigt som vi lär oss något som är helt nytt för de flesta, i en tid av budgetrestriktioner, omprövade prioriteringar och stramare ekonomi?

Tre tips på hur du kommer igång med AI 

  1. Utbilda dig, det finns flera utbildningar och onlinekurser om AI för dig som arbetar med HR. Vårt tips är att börja med en grundläggande hands-on-kurs som gör att du kommer igång och kan börja testa i din egen vardag.
  1. Våga testa och leka runt, det är bästa sättet att lära sig. Det är faktiskt roligare än vad man tror. Testa olika prompter för att förstå hur du kan nyttja AI på bästa sätt. Här hittar du lite olika promtguider. 
  1. Gå med i ett AI-forum, kanske har ni ett på jobbet? Om inte starta ett. Här kan ni lära av varandra men också diskutera etiska dilemman, säkerhetsfrågor och dilemman. 

Ju mer vi lär oss om AI, desto mer kan vi dra nytta av dess hjälp. Det handlar inte bara om tekniska lösningar, utan också om hur människor faktiskt samverkar med dessa system. 

Några områden och viktiga frågor gällande AI för HR 

  • Omställning av kompetens och kompetenskartläggning, enligt McKinsey's rapport "State of AI in 2023", förväntar sig 38% av företagen att omskola över 20% av sin arbetskraft inom tre år på grund av AI. HR:s roll är avgörande för att leda denna omställning genom kompetensutveckling, upskill, reskill och nyrekrytering. 
  • Proaktivt utveckla nya färdigheter som kompletterar AI. Detta innebär att fokusera på mänskliga färdigheter som kreativitet, kritiskt tänkande och emotionell intelligens, färdigheter AI har svårt att efterlikna.
  • Inkludera AI i den strategiska planeringen, tid för att utforska, utveckla och lära behöver tas med i budgetallokeringen.
  • AI-säkerhet,  HR-avdelningen kan bidra på flera sätt när det kommer till säkerhet och etik. Säkerhet är mycket av en beteendevetenskaplig fråga, hur vi människor agerar och interagerar tillsammans med tekniken. Tillsammans med IT och andra avdelningar kan vi tvärsektoriellt bidra med våra olika perspektiv och kompetenser. 
  • Kravställning av HR system och verktyg som säger sig ha inbyggd AI. Vad innebär det för er organisation? Vilka möjligheter och risker finns?  
  • Medarbetarledd AI- utveckling, facilitera och bjud in medarbetarna i processen att se över vad som kan automatiseras med hjälp av AI. De har kunskap om verksamheten och kan tillsammans identifiera möjligheter och risker.
  • Automatisera HR- processer och admin, börja utforska vad som kan automatiseras med hjälp av AI och i vilket arbete ni kan iterera och använda AI som bollplank. Här fungerar till exempel Designthinking utmärkt som metod.

I takt med att solen sänker sig över rabatten, lämnar jag Tegmarks röst bakom mig med huvudet full av tankar. Kommer vi att radera oss själva från kartan med AI, eller blir det vår nya superhjälte som bidrar med lösningar på många kniviga problem? 

I jobbsökandet känns det faktiskt både roligare och enklare att skriva ansökningar. Det är som att ha en coach eller kollega i rummet, vilket gör processen mindre ensam och mer effektiv. Skriva personliga brev? Inga problem, jag har min digitala wingman!

Teknologins framfart går i rasande takt, inom HR är vi inte bara passagerare utan också de som kan styra riktningen. Att AI kommer att vara en självklar del av arbetslivet i framtiden verkar oundvikligt, så låt oss tillsammans bidra till en hållbar utveckling där människa och maskin går hand i hand.  

Om Sofia och Frida: 

Sofia Akhter är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna,.

Frida Mangen är personalvetare och arbetar som Agil coach, HR- konsult och utbildare inom agilitet kopplat till HR, framtidens förmågor och arbetsplatser. Hon driver även den populära podcasten AgilaHRpodden och är på gång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Frida Mangen

Frida Mangen arbetar med organisationsutveckling och agil coaching genom sitt företag FolkEtt. Dessutom är hon grundare av podcasten AgilaHRpodden, där hon utforskar framtidens arbetsliv genom intervjuer med både forskare och praktiker inom svenskt näringsliv.