Var en trygg person i dig själv, bli en trygg person för andra

– SPONSRAD ARTIKEL

Vi lever i en värld som snurrar allt snabbare och oron växer hos oss alla.

Skriven av
Kajsa Skogens
2/19/2024
Kategori
Tips

Vi lever i en värld som snurrar allt snabbare och oron växer hos oss alla.

- ”Bunkra bunkra bunkra, för tänk om kriget kommer?”
- ”Sluta flyga, för vi måste väl göra allt för att planeten inte ska dö?” - ”Stanna hemma barn, det är farligt därute!”

Det pågår krig och klimatkris och kriminaliteten ökar. Det här är vad som pryder löpsedlarna varje dag. Och hand i hand med världsproblemen går våra egna... vardagspusslet, förväntningarna vi har på oss själva och längtan till sen, ”sen ska jag...”

På jobbet ska du vara effektiv, lösningsorienterad, ta dig an utmaningar... du ska också alltid vara trevlig och härlig, ordna fredagsfika och vara den som kollegorna kan vända sig till med problem.

Hemma ska det hållas snyggt och rent, roddas med barnens aktiviteter och planeras för middagar med vänner. Samtidigt som du varje dag ska vara en kärleksfull partner som gör det lilla extra.

Det här är positiva saker i ditt liv, men som lätt blir till förväntan, prestation och otillräcklighet.

Livet är ett 24/7 arbete och det är lätt att fastna i ekorrhjulet och bara låta det snurra på, så jag vill att du funderar över en sak... och den är: vart i det här ekorrhjulet som snurrar finns det en lucka för dig? En lucka där du bara får vara med dig. Jag syftar varken på tisdagstennisen, AW:n med kollegorna eller ditt kvällsscrollande när du slappar i soffan, utan jag syftar på den luckan när du bara ÄR - med dig själv - utan distraktioner.

För hur ska du kunna vara en bra, bättre version av dig själv i relationen till andra – om du aldrig någonsin spenderar tid med bara dig? Hur blir du i dina möten med andra när dagarna handlar om att hasta ur en grej och sedan in i nästa?

Fundera lite kring de här frågorna, och gör det nu.

Jag vill introducera en övning för dig som jag ofta gör, både privat och som en del av föreläsningar. Dess syfte är att hitta den lugna platsen i dig själv, en plats som finns inom oss alla. Oavsett hur mycket det stormar på utsidan, kan du alltid vända hem till den lugna platsen.

Tycker du att det låter flummigt? Jag ska förklara den så konkret som möjligt...

1. Sätt dig bekvämt på en stol. Blunda. Båda fötterna stadigt på golvet.

2. Ta 3 djupa andetag in och ut genom näsan.

3. Rulla tillbaka axlarna några gånger.

4. Fortsätt andas och börja nyfiket leta efter den lugna platsen på din insida.

Föreställ dig den som en röd liten prick.

5. Fokusera på den röda pricken och låt den landa på en plats där du kan känna avslappning när du fokuserar på den. Tex insidan av din bröstkorg, mitten av magen eller i din högra fot. Leta nyfiket efter just din lugna plats.

6. När du hittat din plats, bara fortsätt andas och ”parkera” ditt fokus där för en stund. Och påminn dig själv om att den här lugna och trygga platsen inom dig har du alltid access till, när det stormar och känns oroligt, då är det hit du kan vända hem.

Min uppmaning är att du plockar fram den här övningen närhelst du kan behöva några extra andetag för dig själv. (Och även när du inte tror att du kan behöva det...)

”Var en trygg person i dig själv, bli en trygg person för andra”, lyder rubriken och det gäller i alla dina relationer, på jobbet och privat. Oavsett titel på pappret, är vi alla människor. Och när du inte står stadigt och tryggt i dig, hur ska andra människor kunna göra det tillsammans med dig?

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Kajsa Skogens

Kajsa är chefens externa högerhand för att skapa hållbara och synkade team. Hon bytte ut sin karriär inom TV-branschen, till en gedigen resa i sin egen självutveckling. Idag är hon föreläsaren som går utanför boxen, för att inspirera och vägleda till djupare kontakt i relationer och träna team i emotionell intelligens. Det gör hon på ett roligt, lättsamt och enkelt vis. Kajsa delar sin tid mellan Sverige och Mallorca, som de senaste åren blivit som hennes andra hem. Hon uppskattar riktigt bra kaffe, blir lugn av skogen och älskar havet.