Fyra dagars arbetsvecka – är det framtiden?

– SPONSRAD ARTIKEL

Är 4-dagars arbetsvecka framtidens arbetsnorm? Positiva resultat och internationell trend pekar på en möjlig förändring. Läs mer!

Skriven av
Redaktionen
9/18/2023
Kategori
Arbetsmiljö

Under de senaste åren har trenden med en fyra dagars arbetsvecka blivit alltmer populär och har fått fotfäste i flera länder. Belgien var en av de första länderna som faktiskt lagstiftade om detta. Från och med den 21 november 2022 blev det en laglig möjlighet för anställda att välja att arbeta antingen fyra eller fem dagar i veckan, med bibehållen lön. Detta innebär dock inte mindre arbete, eftersom samma antal timmar fortfarande ska avverkas, men de kan nu komprimeras till fyra dagar istället för fem. Kan 4 dagars arbetsvecka bli det nya normala?

Positiva resultat från tester
I andra länder som Nederländerna och Storbritannien har man genomfört tester med fyra dagars arbetsveckor, och resultaten har varit mycket positiva. De anställda har upplevt mindre stress, antalet sjukdagar har minskat, och företagens intäkter har ökat något. Detta har lett till att många företag har börjat erbjuda sina anställda möjligheten att arbeta en fyra-dagars arbetsvecka.

Arbeta 30 timmar med samma lön
Denna trend har även fått vissa företag att överväga att låta sina anställda arbeta fyra dagar i veckan med bibehållen lön, utan att kräva att de kompenserar genom att arbeta längre dagar. I en enkät utförd av Vision svarade hela 96 procent av Visions medlemmar att de skulle vilja arbeta 30 timmar i veckan men få betalt för heltid. Vidare visar en undersökning från Vision att 14 procent av HR-cheferna inom kommuner tror att en 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön kan bli verklighet inom de kommande fem till tio åren. Det pågår även tester hos svenska kommuner, några kommuner som testar 30-timmarsvecka är Berg, Jönköping och Kristinehamn.

Intresset för att minska arbetstiden med bibehållen lön har även ökat i andra länder, och liknande provprojekt pågår eller har genomförts i länder som Spanien, Skottland och Island. I Island har den permanenta arbetstiden för offentliganställda nyligen sänkts permanent från 40 till 36 timmar.

De positiva resultaten från tester och undersökningar tyder på att en fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön har potentialen att bli en del av arbetslivets framtid, både i Sverige och internationellt. Detta skulle kunna förbättra arbetsmiljön, minska stress och öka produktiviteten, vilket kan vara en vinnande lösning för både arbetstagare och arbetsgivare. Med tanke på den stigande trenden och det ökande intresset för denna arbetsmodell kan vi troligtvis förvänta oss att se mer av den i kommande år.


Källa: Vision

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.