Lyckas med feedback – undvik detta

– SPONSRAD ARTIKEL

Att lyckas med feedback kan vara avgörande för att skapa en positiv atmosfär som främjar förbättring och framgång. Men att ge feedback kan kännas obekvämt...

Skriven av
Redaktionen
3/11/2024
Kategori
HR

Att lyckas med feedback kan vara avgörande för att skapa en positiv atmosfär som främjar förbättring och framgång. Men att ge feedback kan kännas obekvämt, både för den som ger och den som tar emot feedbacken. Av den här anledningen är det viktigt att vara taktfull när man ger feedback, vi har därför tagit fram tips på vad man kan tänka på och vad man ska undvika när man ger feedback.

Vaga uttalanden

Undvik vaga uttalanden. Fokusera istället på konkreta exempel och specifika beteenden för att göra feedback meningsfull och tillämpbar.

För mycket konstruktiv feedback

Positiv feedback är lika viktigt som konstruktiv feedback. För mycket konstruktiv feedback kan bli väldigt negativt, glöm inte att också erkänna och uppmuntra framgångar och prestationer för att stärka motivationen.

Tystandskultur

Var noga med att uppmuntra till öppenhet och tillit, för att inte skapa en tystnadskultur. När medarbetare känner sig trygga att dela sina åsikter, skapas en miljö där ärlig och konstruktiv feedback kan blomstra.

Att ge feedback offentligt

Konstruktiv kritik bör ges privat för att undvika att skapa pinsamma eller konfliktfyllda situationer. Att ge feedback framför andra kan underminera motivation och självkänsla.

Feedback när du är upprörd

Undvik att ge feedback när du är upprörd eller irriterad. Ge dig själv tid att lugna ner dig och reflektera för att säkerställa att din feedback är konstruktiv och inte driven av känslor.

Att inte följa upp

Att inte följa upp på tidigare feedback kan signalera bristande engagemang och intresse. Kontinuerlig uppföljning är nyckeln till verklig utveckling.

Att behärska konsten av feedback kräver takt, empati och en önskan att se andra växa. Genom att bemästra feedback skapar du inte bara en miljö där feedback är konstruktiv och meningsfull, utan ger också ditt team verktygen för framgångsrik utveckling och kontinuerlig förbättring.

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.