Omställning och pensioner – alternativ och tips

– SPONSRAD ARTIKEL

Omställningar där anställda behöver lämna företaget kan vara en utmanande process både för de berörda och de som meddelar besluten. Det finns olika orsaker till omställningar och flera...

Skriven av
Katarina Wiberg
8/6/2024
Kategori
Pension

Omställningar där anställda behöver lämna företaget kan vara en utmanande process både för de berörda och de som meddelar besluten. Det finns olika orsaker till omställningar och flera tillvägagångssätt att hantera dem på. Här är några av de bästa alternativen och tipsen.

Företagets alternativ vid omställning

När företaget behöver förändra arbetsstyrkan finns det flera alternativ att överväga:

  1. Uppsägning på grund av arbetsbrist enligt LAS
  2. Erbjudande om avgångsvederlag
  3. Erbjudande om avgångspension
  4. Erbjudande om delpension

Uppsägning på grund av arbetsbrist

Uppsägning på grund av arbetsbrist är ofta den vanligaste formen av omställning och kan påverka arbetstagare i alla åldrar. Här är det viktigt att följa regelverket enligt ”nya” LAS och eventuella kollektivavtal.

Avgångsvederlag

Avgångsvederlag innebär att arbetsgivaren erbjuder en anställd ersättning för en period längre än den ordinarie uppsägningstiden. Detta är ofta baserat på anställningstid och betalas ut som en engångssumma. Avgångsvederlag är pensionsgrundande för allmän pension men inte för tjänstepension, om inte annat avtalats.

Avgångspension

Avgångspension är ett erbjudande om att lämna arbetet i förtid och få pension fram till den avtalade pensionsåldern. Detta kan vara användbart för att kringgå turordningsreglerna i LAS och kan erbjudas från 55 års ålder. Det kompenserar den anställde för löne- och pensionsbortfall.

Delpension

Delpension är ett alternativ där anställningen går ner till deltid, men den anställde får tjänstepensionsavsättningar som om de arbetade heltid. Detta erbjudande gäller tidigast från 60 års ålder och är reglerat i kollektivavtalet. Delpension kan vara ett sätt att minska kostnader för kvalificerad personal och samtidigt genomföra ett generationsskifte.

Kontrollera tjänstepensionen vid omställning

En viktig del vid förberedelse av omställningar är att säkerställa att alla pensionspremier är korrekt inbetalda. Eventuella missar måste korrigeras direkt, eftersom tidigare anställda kan kräva kompensation upp till 10 år efter att deras pension börjat utbetalas. Var särskilt noggrann vid sjukskrivningar, föräldraledighet, utlandsarbete och ändringar mellan hel- och deltidsarbete.

Omställningsstudiestöd

En nyhet i ”nya” LAS från 2023 är omställningsstudiestöd, som ger möjlighet att studera och bredda sin kompetens efter en uppsägning. Både de som sägs upp på grund av arbetsbrist och de som accepterar avgångsvederlag kan dra nytta av detta stöd. Det erbjuder ett studiebidrag på upp till 80% av tidigare lön (max 5 275 kr per vecka 2024) för personer mellan 27–62 år, med möjlighet att fylla på med studielån.
Villkoren för omställningsstudiestöd finns hos CSN.

Genom att överväga dessa alternativ och noggrant planera omställningsprocessen kan företag minimera negativa effekter och samtidigt stödja sina anställda under övergången.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Katarina Wiberg

Katarina har lång erfarenhet av pensionsfrågor - med snart 40 år i branschen. Under hela sin karriär har hon arbetat i olika rådgivande, säljande och utbildande roller. En röd tråd är att hon alltid har jobbat nära företagskunden. Nu arbetar Katarina med affärsledning och strategisk planering för att utveckla några av SPPs största och viktigaste affärer. Hon driver också ett nätverk för HR-chefer och är insatt i frågor som rör både ledarskap och förmåner ute på företagen. Katarina brinner för att företag, chefer och medarbetare ska ta rätt beslut genom tydlig och enkel information – vilket ofta är en utmaning i den komplexa pensionsbranschen.