Organisationskulturen påverkar och påverkas av – dig! Hur hanterar du detta?

– SPONSRAD ARTIKEL

Öka din egen lycka samtidigt som du mer medvetet bygger en positiv kultur! Amanda Ekman ger här 6 tips!

Skriven av
Amanda Ekman
10/30/2023
Kategori
Ledarskap

Kulturen (organisationskulturen) är vad alla gör och säger varje dag på jobbet – och hur du själv tänker och fungerar påverkar i allra högsta grad. Liksom du påverkas av kulturen.

Därför är det så viktigt att vara medveten om detta och vad ni har för jargong och mönster och hur ni bygger kulturen. Och allt börjar med oss själva, hur vi agerar och tänker.

Att inte våga prova nytt på grund av risk för misslyckanden är vanligt i dömande kulturer. Feedback blir något obehagligt och behovet av att hävda sig är stort i den typen av miljöer. Där kan det även förekomma exkluderande och att mångfalden blir lidande.  

Om vi är ”fast” i en kultur så påverkas vi av den och börjar göra enligt den jargong och de mönster som finns i den. Vi påverkar även kulturen och bidrar till den själva.

Ni kan ta ett helhetsgrepp om hur ni bygger kulturen, se gärna Amandas andra artiklar. Här kommer tips för vad du själv kan göra för att ha koll på dig och vad du sprider och bygger omkring dig.  

Du kan bidra till att bygga positiv kultur samtidigt som du jobbar med dig själv för att nå din egen lycka!

Denna buffé serverad med tips att plocka av gör inte bara att du blir mindre dömande – mot dig själv - utan även att du blir mer icke dömande mot andra, samtidigt som du bygger en mer positiv kultur på jobbet:

  • Möjlighetstänk istället för problemtänk. Ifall du misslyckas så kan du lyckas nästa gång eller att du tar en ännu bättre väg för dig framåt. Hjärnan kan inte hålla både problem och lösningar igång samtidigt utan när du tänker på lösningen och möjligheter så aktiveras den del av hjärnan som hittar saker som leder till lösningen och du får lättare insikter. När du fokuserar på problem har hjärnan fullt upp av dessa och du missar signaler både inom dig och utanför dig som kan leda dig till önskat resultat – just för att du inte fokuserar på resultatet, utan på problemet. Så var stark och bestäm över din hjärna att fokusera på möjligheter så kommer ni alla snabbare framåt.


  • Tänk att ibland kan saker bli ännu bättre än du hade kunnat tänka ut. Ifall du låter bli att övertänka.


  • Misslyckanden är inte bara misslyckanden – de är lärdomar och övning! Händelserna och livet gör att du är den du är idag. Vad fantastiskt att du har alla de resurser du har idag, eftersom du har lärt dig av alla svåra situationer, problem, och allt det som livet och jobbet fört med sig.


  • Tacksamhet inför allt du redan har i ditt liv och allt du gjort och allt du är kommer att ge dig perspektiv på tillvaron. Du får mer av det du tackar för. Dessutom blir du mer nöjd, glad och lycklig av det eftersom du ser allt du har – och inte allt du inte har.


  • Tanken att allt kan ändras – på ett ögonblick - kan vara befriande och göra dig mer kreativ, även om saker tar tid att ändras så händer positiva saker i hjärnan när vi tänker att allt kan ändras (till det positiva). Vi frigör utrymme att tänka nya banor och börja gå i den riktning som är mer hälsosam och mer lustfylld för oss själva. Vi blir också mindre benägna att ta för givet.


  • Du kan välja. Hur du ser på andra påverkar dig själv. Och hur du ser på dig själv påverkar hur du ser på andra och hur din kropp mår.

Du kan välja synsätt. Dömande och att stoppa människor i fack sänder signaler till din egen kropp och sinne att titlar och status är viktiga. Att vissa människor är mer värdefulla än andra. Allt detta kan vara mycket stressande och ökar prestationsångesten.

Alla är vi människor. Olika och ändå lika värdefulla. Alla har vi våra skäl till att vi uppträder och är på ett visst sätt och dessa mönster kan krävas mycket för att bryta och utvecklas till att vara lyckligare och bidra till andras lycka. Du kan välja beteende och till och med tankemönster och även känslor. Ofta behövs en del tid och mycket övning för att förändra detta. Att du nu är medveten och uppmärksam på vad som händer utanför dig och inom dig är ett första steg.

Detta hur vi ser på och tänker om varandra är en av grundstenarna till hur organisationskulturen byggs! Det avgör också hur inkluderande kulturen är och hur det står till med mångfalden.

Vi tillhandahåller gärna fler nycklar och verktyg som kan hjälpa dig i ditt självledarskap, i ditt ledarskap och för effektiva team. Vi på Interante med Amanda Ekman lyssnar gärna på er och berättar mer om detta. Vi önskar er stort lycka till och vi ser fram emot att höras.


I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Amanda Ekman

Amanda Ekman brinner för människor och för att bidra till stor positiv skillnad inte bara för varje person, utan hela organisationen. Hennes workshops åstadkommer detta och ger energi och glädje. Träning, yoga, meditation, att umgås med familj och vänner, att uppleva kultur och naturen är något Amanda gärna gör. Amanda är utbildad kostrådgivare (Sverigehälsan) och utbildad i teori och praktik om träning på SAFE (Scandinavian Academy of Fitness Education), numera The Academy. Amanda har en MSc i Business Administration, samt är även universitetsutbildad inom HR. Hon har utvecklat ett forskningsbaserat feedbackkoncept, samt flera verktyg för att bygga en positiv organisationskultur. Amanda har även arbetat internationellt i ledande positioner inom olika företag, både mindre och större som t.ex. Ericsson. Detta tillsammans med hennes kompetens och stora engagemang gör henne till en omtyckt workshopledare i tiden.