Psykologisk Trygghet- Nyckeln till framgångsrika, kreativa och tillitsfulla team

– SPONSRAD ARTIKEL

I skapandet av dagens arbetsmiljö är att få upp psykologisk trygghet på agendan mer relevant än någonsin för alla organisationer som strävar efter framgång...

Skriven av
Emma Egnell
2/13/2024
Kategori
Arbetsmiljö

I skapandet av dagens arbetsmiljö är att få upp psykologisk trygghet på agendan mer relevant än någonsin för alla organisationer som strävar efter framgång och innovation. Men vad innebär egentligen psykologisk trygghet, och hur kan vi som ledare och HR-specialister aktivt främja denna avgörande aspekt i våra organisationer?

 

Psykologisk trygghet definieras som en känsla av att kunna vara sig själv, uttrycka sig fritt och ta risker utan rädsla för negativa konsekvenser på jobbet. Motsatsen till Psykologisk Trygghet är Organisatorisk Tystnad – ett hemskt dränerande och demotiverande miljö att verka i med välmåendet i behåll. Psykologisk Trygghet är fundamentet för ett öppet, kreativt och inkluderande arbetsklimat. Evidensstark forskning visar att team som präglas av psykologisk trygghet är mer innovativa, engagerade och produktiva. De är platser där anställda inte bara känner sig trygga att dela sina idéer och åsikter, utan också känner sig värderade och respekterade.

 

Men att skapa och upprätthålla en sådan miljö är inte utan sina utmaningar. Konventionella ledarskapsmodeller och strikta hierarkier kan ofta hämma öppen kommunikation och ärlig feedback, vilket är avgörande för att bygga psykologisk trygghet. Det kräver en medveten och kontinuerlig insats från ledningens sida att uppmuntra en kultur där misstag ses som möjligheter för lärande och där anställda uppmuntras att dela med sig av sina tankar och idéer utan rädsla för repressalier. Det handlar en hel del om förflyttningen från misstro till tillit. Att gå från ”vem var det som gjorde fel?” till ”vad var det som hände?”.

 

"Att skapa en kultur av psykologisk trygghet är att bygga en bro mellan vad vi är och vad vi kan bli."

 

Som ledare bör man börja med att utveckla en djupare förståelse för emotionell intelligens och hur man effektivt kan uppmuntra och stödja sitt team. Detta inkluderar att aktivt lyssna, visa empati och främja en kultur av ömsesidig respekt och förståelse. Det handlar om att bygga broar snarare än murar, och att skapa en miljö där varje röst har värde och betydelse.

 

Att psykologisk trygghet, som begrepp och fenomen, har fått strålkastaren på sig är det ingen tvekan om – de mest lästa inläggen på LinkedIn och i branschmedia handlar om det och många av de förfrågningar vi får just nu kretsar kring denna fråga. Vi har översatt VAD:et som finns att finna i forskningen till aktiviteter i att stödja företag på deras resa mot att stärka psykologisk trygghet, vårt fokus på HejEngagemang ligger på HUR:et. Vi ser de många nyanser som utgör behoven och utmaningarna som varje organisation står inför och hur man skapar och upprätthåller en kultur där psykologisk trygghet är en grundsten.

 

Att investera i psykologisk trygghet är inte bara en fråga om att förbättra arbetsmiljön, det är en avgörande faktor för att säkerställa ett företags långsiktiga framgång och konkurrenskraft. Genom att skapa en miljö där anställda känner sig trygga och värderade, kan vi uppnå högre nivåer av engagemang, kreativitet och samarbete.

 

Vad en investering i psykologisk trygghet kan ha för fördelar för din organisation:

 

  1. Förbättrad innovation och kreativitet

När medarbetare känner sig psykologiskt trygga, vågar de dela unika idéer och tänka utanför boxen. Detta främjar innovation och kreativ problemlösning, vilket är avgörande för organisationens tillväxt och framgång.

 

  1. Högre medarbetarengagemang

En arbetsmiljö som präglas av psykologisk trygghet leder till högre medarbetarnöjdhet och engagemang. När medarbetare känner sig värderade och trygga är de mer benägna att investera tid och energi i sitt arbete.

 

  1. Effektivare teamarbete

Psykologisk trygghet underlättar öppen kommunikation och konstruktiva diskussioner, vilket är grundläggande för effektivt teamarbete. Team som kan kommunicera och samarbeta öppet tenderar att vara mer sammanhållna och produktiva.

 

  1. Minskad personalomsättning

Genom att skapa en trygg arbetsmiljö minskar risken för medarbetarutbränning och ökar medarbetarnas lojalitet mot organisationen. Detta leder i sin tur till lägre personalomsättning och relaterade kostnader.

 

  1. Stärkt företagskultur

En stark kultur av psykologisk trygghet bidrar till att skapa en mer inkluderande och respektfull arbetsplats. Detta stärker inte bara företagskulturen utan gör även organisationen mer attraktiv för nuvarande och framtida talanger.

 

Det är dags att ta nästa steg. Vår värld förändras hela tiden, och det är viktigt att våra arbetsplatser reflekterar och stödjer denna dynamik. Genom att prioritera psykologisk trygghet, kan vi tillsammans bygga starkare, mer anpassningsbara och innovativa organisationer. Psykologisk trygghet på arbetsplatsen är mer än bara en trevlig tillägg; det handlar inte bara om att känna sig trygg i att dela idéer, utan även om att veta att varje röst är viktig och att alla bidrag uppskattas. När teammedlemmar är bekväma i att uttrycka sina unika perspektiv och erfarenheter, skapas en kraftfull dynamik som driver framåt och främjar äkta innovation, framgång och tillit.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Emma Egnell

Emma Egnell är en kommunikationsnörd med 25 år erfarenhet av affärsdriven medarbetarkommunikation, medarbetarengagemang och ledarskap. Hon är även en av medgrundarna av HejEngagemang och brinner och arbetar för ett mer engagerat och välmående arbetsliv varje dag. Foto: Therese Öhrwall