Från stress och besvikelse till balans, lycka, välbefinnande och bättre beslut

– SPONSRAD ARTIKEL

Skapa frid inom dig och runt dig, utveckla ett bättre självledarskap med tre kraftfulla tips. Läs mer!

Skriven av
Amanda Ekman
10/11/2023
Kategori
Arbetsmiljö

Känner du dig ofta stressad?  

Enligt ”Gallup Global Workplace 2022 Report” upplever 44% av oss mycket (”a lot”) stress på jobbet.

  • Är du en bättre människa om du presterar mer?
  • Har du ibland svårt att landa i kroppen?
  • Finns ditt liv mestadels i ditt huvud?
  • Fattar du beslut utan att vara grundad?
  • Blir du ofta besviken på dig själv, andra och situationen?

Svarar du ja på en eller flera av dessa frågor så - var lugn, de allra flesta av oss känner igen sig. Om du vill ha redskap för vad du kan göra åt det, så kommer tips serverade till dig här, det är bara att plocka vad just du kan ha nytta av.

Dessa tips passar oavsett position och i synnerhet ledare, som ofta ”sätter” kulturen och jargongen. För fler tips kring detta och närliggande se gärna fler artiklar från Amanda.

Här kommer 3 tips för att minska stressen och öka välbefinnandet, lyckan och frigöra energi:

  • Bli medveten om hur du fungerar. Var sitter stressen? Lyssnar du på din kropp?  

Ofta finns vi mest i vårt huvud och låter oss styras bara av logik. Analys kan vara viktigt och behövs, en mix är det bästa. Här fokuserar vi på att låta kroppen ta plats och vara med i ditt liv.

Din kropp vet mer än du tror och kan ge dig viktig information. Samtidigt som du också förebygger smärtor och sjukdomar genom att känna in din kropp, innan den protesterar.

När du har landat i din kropp så blir prestationen inte lika viktig och du kan lättare vila och fatta bättre beslut.


  • Hur du landar i din kropp och grundar dig.

Mindfulness är ett sätt; att känna golvet, marken du står på, dina sulor, hur dina händer vilar mot armstödet, hur din nacke, axlar känns. Du kan antingen äta något otroligt sakta och känna varje tugga och varje smak eller så kan du utföra hemmasysslor och vara fullkomligt närvarande, känna vattnet spola mot handen och vilken temperatur det har och hur tallriken känns när du diskar den.

Hushållssysslor är underskattat för att vara närvarande och grundad, du gör också samtidigt något för dig själv och kanske för andra.  

Att gå ut i naturen är grundande och helande, att andas in doften, hur doftar det? Lyssna på vinden, fåglar eller motorljud i bakgrunden. Lägg din hand mot ett träd och upplev hur känns ytan? Skrovlig och kall eller ljummen? Lägg märke till skiftningar i naturen tex i det gröna eller i det grå beroende på väder och årstid. Om du har ont om tid så gå ut 5 minuter.

Du får en bättre överblick över ditt jobb, din situation och liv.



  • Undersök! Att inte ta för givet. Istället nyfiket undersöka det som är. Och se fram emot - vad än som kommer.


Du kan fortfarande ha drömmar och mål, det är en annan sak att sträva mot något positivt och samtidigt inte ta för givet, ”allt det som är och kommer att bli”.

Att vi förväntar oss mycket av oss själva har vi pratat om. Saken är den att många av oss förväntar sig mycket även av andra och av saker som händer, av livet.

Att ha höga krav kan absolut vara bra för att nå långt.

Det som kan hända är också att vi hindrar lyckan och välbefinnandet.

När du förväntar dig en viss sak eller att något visst händer och det inte uppfylls så blir du kanske besviken, arg, ledsen och irriterad. En massa känslor att hantera och ofta tycker du att det är andra som har gett dig dem. Eller så blir du arg på dig själv, vilket också hindrar välbefinnandet.  

Det som ofta händer är att du målat upp en bild som inte stämmer och sedan ger dig själv en massa ”skit” att hantera.

I värsta fall ger du dig på andra för att de inte gör eller är ”enligt den bild du har målat upp” tex av hur saker och ting ska vara. Då får du dessutom tjafs eller konflikter i ditt liv att hantera som du kanske också lägger skulden på andra för - eller så håller du det inom dig – och mår dåligt.  

Ifall du vill veta hur det förhåller sig så kan man ha ett mer undersökande synsätt där du nyfiken ser vad som händer och vad andra gör, säger. Ifall du har tankar om hur något är, antingen kan du stämma av dem med omgivningen eller låta dem vara just tankar, det kan vara så eller inte så. Det får du se.

Låt oss umgås med tanken att inte veta något om vad andra hanterar just nu som påverkar dem. Att inte veta något om framtiden och vila i det - om du lever och är frisk imorgon är det kanon!

Umgås med tanken att du inte vet - ens lite - om det som ”är” och ”blir”.

En undersökande attityd ger dig minskad stressnivå och mer välbefinnande och lycka, än att du har bestämt dig för vad som ”är” eller ”hur det borde vara”.


Det finns många synsätt och verktyg som kan hjälpa dig i ditt självledarskap och även i ditt ledarskap och att bygga en positiv kultur på jobbet. Vi på Interante med Amanda Ekman lyssnar gärna på era erfarenheter och berättar mer om detta. Lycka till och vi ser fram emot att höras.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Amanda Ekman

Amanda Ekman brinner för människor och för att bidra till stor positiv skillnad inte bara för varje person, utan hela organisationen. Hennes workshops åstadkommer detta och ger energi och glädje. Träning, yoga, meditation, att umgås med familj och vänner, att uppleva kultur och naturen är något Amanda gärna gör. Amanda är utbildad kostrådgivare (Sverigehälsan) och utbildad i teori och praktik om träning på SAFE (Scandinavian Academy of Fitness Education), numera The Academy. Amanda har en MSc i Business Administration, samt är även universitetsutbildad inom HR. Hon har utvecklat ett forskningsbaserat feedbackkoncept, samt flera verktyg för att bygga en positiv organisationskultur. Amanda har även arbetat internationellt i ledande positioner inom olika företag, både mindre och större som t.ex. Ericsson. Detta tillsammans med hennes kompetens och stora engagemang gör henne till en omtyckt workshopledare i tiden.