‍Hälsokontroller – börja agera på dina anställdas värden för att ge dem en bättre hälsa 

– SPONSRAD ARTIKEL

I dagens arbetsliv har hälsokontroller blivit en vanligare företeelse. Många företag erbjuder sina anställda blodprover för att ge en nulägesbild av deras hälsa, vilket innebär att de kan få information om 30-40 markörer som kan säga något om...

Skriven av
Marcus Hjort
1/29/2025
Kategori
HR

I dagens arbetsliv har hälsokontroller blivit en vanligare företeelse. Många företag erbjuder sina anställda blodprover för att ge en nulägesbild av deras hälsa, vilket innebär att de kan få information om 30-40 markörer som kan säga något om deras allmänna hälsotillstånd. Detta kan vara ett bra sätt att få en översikt över hur det står till, men det är också här många företag och individer stannar. De flesta hälsokontroller resulterar nämligen inte i några åtgärder, trots att de kan avslöja allvarliga hälsorisker långt innan de leder till sjukdom.

Den traditionella sjukvården har inte tid och kraft att hinna med de förebyggande åtgärderna. Det är därför här HR-avdelningar, företag och arbetsgivare kan spela en avgörande roll i att inte bara tillhandahålla hälsokontroller, utan också säkerställa att de faktiskt leder till förändring och förbättrad hälsa.

Från generella rekommendationer till konkreta åtgärder

Många hälsokontroller med provsvar resulterar i allmänna formuleringar om att hälsan verkar bra men att personen eventuellt skulle behöva leva sundare. Även om detta är en bra start, är dessa rekommendationer ofta för vaga och ospecifika för att driva verklig förändring. Samtidigt saknar företag som genomför hälsokontrollerna incitament, kunskap eller möjlighet att hjälpa till med åtgärder som ger mätbara och hållbara resultat.

Ett exempel på detta är höga LDL-kolesterolvärden, en nyckelfaktor för att förutsäga risken för hjärt-kärlsjukdomar. Om en hälsokontroll visar att en anställd har ett LDL-kolesterolvärde över 3,0 är detta en hälsorisk som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke på sikt. Tyvärr ges det ofta inte mer uppmärksamhet än en allmän rekommendation om att äta bättre eller träna mer, trots att det är bevisat att sådana insatser marginellt sänker kolesterolvärdena. 

Högt LDL-kolesterol leder till åderförkalkning och ökar risken markant att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Det är här Livify Health och liknande hälsobolag kommer in i bilden. Vi arbetar med att identifiera individer med höga blodfetter och erbjuder skräddarsydda åtgärder för att faktiskt åtgärda högt kolesterol och dess risker. En stor fördel är att förändring kan ses snabbt. Våra handlingsplaner ger halvering av kolesterolvärdena redan efter sex veckor, vilket innebär att anställda får snabb och mätbar feedback på hur deras hälsorisker minskar. Vi ser ofta att kunder går från en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom till en lägre risk än den allmänna befolkningen.

Förebyggande åtgärder – en investering för framtiden

För HR-ansvariga innebär detta en möjlighet att inte bara erbjuda hälsokontroller, utan också att implementera ett förebyggande hälsoarbete som faktiskt kan rädda liv och minska framtida sjukdom och sjukfrånvaro hos anställda. 

Att erbjuda anställda stöd och åtgärder om deras kolesterolvärden är förhöjda är ett konkret, mätbart och vetenskapligt bevisat sätt att förebygga hälsa. Istället för att nöja sig med allmänna kostråd eller att skicka vidare till en överbelastad primärvård, kan ni ge tillgång till åtgärder och rådgivning från specialistläkare i hjärt-kärlsjukdom.

Det handlar i grunden om tid och kunskap. Hälsoområdet är komplext, och många anställda saknar ofta tid, kompetens eller intresse för att aktivt prioritera sin egen hälsa på det sätt de borde. Därför anser vi att företagsledare har en unik möjlighet att ta en aktiv roll i att förstå hälsofrågor och bidra till att deras anställda får fler friska levnadsår genom att implementera evidensbaserade insatser. I slutändan är det en fråga om att sprida kunskap.

Medskribent till denna artikel är Tore Tullberg, som är kundansvarig och medgrundare på vårdbolaget Livify Health.
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Marcus Hjort

Marcus Hjort är specialistläkare i hjärt-kärlsjukdomar och medicinskt ansvarig på vårdbolaget Livify Health. Han har även forskat och disputerat i hjärt-kärlsjukdomar. Under sin tid på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus förundrades han länge över hur underbehandlade kolesterolvärden är och vilka onödiga risker det innebär. I det dagliga arbetet träffade han nämligen patienter med hjärt-kärlsjukdom som hade kunnat undvikas med rätt förebyggande insatser.