Skapa en utvecklingskultur för bättre resultat! Amanda Ekman guidar hur.

– SPONSRAD ARTIKEL

❓️Vet ni hur mycket ni tappar av er sammanlagda potential på ditt jobb?

Skriven av
Amanda Ekman
3/4/2024
Kategori
Ledarskap

❓️Vet ni hur mycket ni tappar av er sammanlagda potential på ditt jobb?

Enligt Gallup State of the global Work Place: 2023 Report är 23 % engagerade och 77 % oengagerade på jobbet.

🚀2024 vill vi ta vara på allas potential!

Fortfarande finns det mycket att göra på våra arbetsplatser för välmående, optimal prestation och effektiva team. 

Det som händer vid positiv förändring av företagskulturen är att energi frigörs och bättre prestation och resultat uppnås. När vi är sporrade och trygga blir vi som mest kreativa och uppnår målen snabbare. 

❓️Har du någon gång känt igen följande inslag i kulturen nedan?

Är det mest den positiva eller också i den dömande kulturen? 


Dömande kultur (negativa inslag):
❌️ Väntat att konstiga kommentarer kommer
❌️ Farligt att göra misstag, får betala dyrt för dessa
❌️ Rädsla för personer på jobbet och för många saker, att göra fel, vara fel
❌️ Letar fel, letar syndabockar
❌️ Undrar varför du är på jobbet
❌️ Feedback är obehagligt
❌️ Dömer varandra
❌️ Raljerande/nedsättande/uteslutande jargong
❌️ Otydlighet: ”Vi är många som tycker att..
❌️ Negativt förhållningssätt (och otydlighet), bidrar inte till utveckling: ”Du gör fel”

Utvecklingskultur:
✅️ Positiva kommentarer förekommer ofta
✅️ Misstag är lärande
✅️ Tillit till att alla gör sitt bästa och är sitt bästa jag
✅️ Trygghet att du får göra fel och ha fel och brister
✅️ Letar positiva saker och ser vad som är bra
✅️ Har ett klart syfte med arbetet och ser mening med arbetet
✅️ Lyfter varandra
✅️ Positiv/Peppande/stöttande/utvecklande/inkluderande samtal
✅️ Feedback är något naturligt och positivt
✅️ Tydlighet: ”Jag tycker att du höll i mötet på ett strålande sätt eftersom agendan var tydlig och du skickade ut den innan så att vi kunde förbereda oss, alla fick komma till tals och vi fattade besluten, syftet med mötet var uppfyllt.”
✅️ Positivt förhållningssätt, bidrar till utveckling: ”Hur vill du göra ännu bättre? Vad behöver du för att komma framåt?”

Det första ni kan göra är att göra er egen lista. Först drömlistan: Vad vill ni se för beteenden? Vad är ert drömläge? Var är era DO´s?

Sedan det ni vill undvika som kanske förekommer nu hos er: Vad vill ni inte se? Vad är era DON´Ts?

Avsätt sedan tid till att jobba med dessa frågor och lägg en plan för hur ni ska nå drömbilden, hur ni ska uppnå listan med de önskvärda beteendena. 

Att använda feedback är viktigt i denna process och uppmuntra så fort någon beter sig enligt drömläget: positiv feedback, positiv förstärkning, komplimanger, det kan kallas mycket.

När någon gör det som är på listan över DON´Ts det ni inte ska göra kan ni ta ett möte och prata om listorna och drömläget och hur personen vill bidra till att ni hamnar där och inte på listan med DON´Ts.

Fördel är om ni har regelbundna möten och workshops kring detta och utvärderar hur det går och hur ni kan stötta varandra än mer i resan mot en ännu bättre kultur. 

Att mäta olika parametrar engagemang, teamkänsla, välmående, finansiella resultatet och andra nyckeltal är en bra idé så att ni ser att det ger något tillbaka.  

Då kan ni också se vad det leder till och bli ännu mer taggade på att förbättra er kultur. Det är något som är er konkurrensfördel som ingen annan har. Ni har en kultur som är unik och ni kan se till att den skapar framgång för er!

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Amanda Ekman

Amanda Ekman brinner för människor och för att bidra till stor positiv skillnad inte bara för varje person, utan hela organisationen. Hennes workshops åstadkommer detta och ger energi och glädje. Träning, yoga, meditation, att umgås med familj och vänner, att uppleva kultur och naturen är något Amanda gärna gör. Amanda är utbildad kostrådgivare (Sverigehälsan) och utbildad i teori och praktik om träning på SAFE (Scandinavian Academy of Fitness Education), numera The Academy. Amanda har en MSc i Business Administration, samt är även universitetsutbildad inom HR. Hon har utvecklat ett forskningsbaserat feedbackkoncept, samt flera verktyg för att bygga en positiv organisationskultur. Amanda har även arbetat internationellt i ledande positioner inom olika företag, både mindre och större som t.ex. Ericsson. Detta tillsammans med hennes kompetens och stora engagemang gör henne till en omtyckt workshopledare i tiden.