Energi är allt

– SPONSRAD ARTIKEL

‍Energi är allt sa Einstein, och utan energi stannar världen. Energi behövs i bilar och fabriker, men precis lika mycket i människor och organisationer...

Energi är allt sa Einstein, och utan energi stannar världen. Energi behövs i bilar och fabriker, men precis lika mycket i människor och organisationer. Bäst energi vinner!

Det känns lite som att våren möter motstånd i år. Vintern har vart tuff och den verkar bita sig kvar. Men den kommer, det kan vi vara säkra på. Lika säkra som på att knoppar brister och att sommaren exploderar av grönska. Årstiderna följer energicykeln. Energin laddas på våren, exploderar under sommaren, saktar av under hösten och vilar under vintern. Ungefär som för oss människor alltså.

Undrar om det inte är ett uttryck för den tid vi lever i att alltför många verkar tro att det kan vara sommar året om. All vi inte behöver vara sig vila eller ladda om, utan helt enkelt kan gå på högvarv hela tiden. Många stressar på jobbet, stressar hem för att stressade ta tag i allehanda aktiviteter som att skjutsa barn på träningar eller att göra läxor.  Vi känner alltför många som går på övervarv och med andan i halsen på allvar säger att allt kommer att lugna ner sig snart. Ett snart som hela tiden flyttas framåt och det enda vi vet är att personen närmar sig den berömda väggen. 

Full fart för länge utan vila ger tunnelseende, dålig sömn och oro. Den positiva stressen ersätts av en negativ stress. I vart fall om vi slarvar med vilan. Sommaren behöver vintern och vice versa förstås.

För inte så länge sedan var vi på ett fik. Vi möttes av leenden och en positiv attityd. Vi kände oss både viktiga, sedda och bekräftade. Att lägga på en extra bulle på beställningen var lätt. Servitrisernas mobiltelefoner var undanlagda och de såg ut att trivas. Energin var hög och positiv.

Dagen efter, på väg till ett uppdrag, var det dags igen. Ny fika men på ett helt annat ställe. Där möttes vi av två mobiltelefoner i händerna på två anställda. Med en känsla av att störa i något viktigt fick vi till slut kontakt och beställningen levererades. Kaffe och bulle utan känsla av att bli vare sig bekräftad eller betraktad som viktig. Här blev besöket kort och någon extra bulle var det inte tal om. Här gick det tungt, energin var låg och negativ. Det verkade inte att de som jobbade där trivdes särskilt bra.

Skillnaden mellan de två fiken stavas ledarskap. Om en ledare skapar ett sammanhang där människor vill vara, där de trivs tillsammans och vill prestera ihop så är mycket vunnet.  Både hälsa och resultat, de går nämligen hand i hand. Utan positiv energi, blir det sällan hållbarhet vare sig i välmående eller särskilt glädjande på sista raden. 

En ledare som är tydlig och fokuserar på energi ser till att den goda energin vinner över den dåliga. Hen begriper att vila behövs och att sådant som tar energi behöver hanteras. Årstiderna översätts till mänskliga energicykler, där vi människor har lite olika behov för att kunna hålla energin på topp.

Hur är det på din arbetsplats? Hälsar ni på varandra i korridorerna eller tittar ni ner när ni passerar varandra? Springer ni bara i ekorrhjulet och gör det som är bråttom före det som är viktigt? 

Du och dina kollegor skapar varandras arbetsmiljö och frågan är: har ni bra energi på jobbet eller är energin låg och det går tungt. Går det tungt så går det att ändra på. Energi är nämligen ett val!

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Jennie Brobeck & Gunnar Ekman

Jennie Brobeck och Gunnar Ekman har tillsammans över femtio års erfarenhet av ledarskap och organisationsutveckling i dess lika former och är flitigt anlitade föreläsare inom ledarskap, kommunikation och energikultur som skapar resultat. Nyligen släppte de ledarskapsboken, Hjulet snurrar men hamstern är död. Du bokar dem lättast via info@riverjump.se. Följ dem också på LinkedIn för fler insikter och inspiration om ledarskap och organisationsfrågor.