Att springa rekryteringsloppet: En intervju med Tove Oldebäck om uthållighet och precision

– SPONSRAD ARTIKEL

Upptäck hur rekrytering liknas vid maraton: uthållighet, strategi och Employer Branding ger försprång för långsiktig framgång.

Skriven av
Redaktionen
3/25/2024
Kategori
Personal

Om du kunde jämföra rekrytering med en sport, vilken skulle det vara och varför?

Jag skulle definitivt säga maratonlöpning. Det är en sport som jag personligen har erfarenhet av, och jag ser många paralleller. Maraton kräver uthållighet, strategi, och förmågan att hålla ett jämnt tempo över tid. Precis som i ett maraton, vinner man inte rekryteringsloppet genom en spurtprestation; I rekrytering är det inte de snabba, impulsiva besluten som leder till långsiktig framgång, utan snarare en välplanerad och strategisk approach. Att känna sin marknad och ha förmågan att se processen igenom från början till slut är avgörande.

Intressant! Och hur spelar Employer Branding in i denna maratonmetafor? Skulle du säga att ett starkt varumärke kan liknas vid en fördelaktig startposition?

Absolut, det är en perfekt analogi. Ett starkt Employer Brand placerar oss faktiskt ett par kilometer före konkurrensen redan vid startlinjen (jobbansökningarna). Ett starkt och autentiskt arbetsgivarvarumärkte lockar rätt talanger till oss och skapar positiva förväntningar, vilket är som att ha den där psykologiska fördelen och självförtroendet som en bra startposition ger i ett lopp.  

Vilken roll spelar verktyg och förberedelser i denna process?

Precis som löpare behöver rätt skor, behöver vi i rekryteringsvärlden tillgång till de bästa verktygen och teknologierna. Detta inkluderar allt från effektiva Applicant Tracking Systems till sociala medieplattformar som LinkedIn. Förberedelserna är viktigt; att ha en genomtänkt rekryteringsstrategi, definiera klara jobbprofiler och följa en strukturerad urvalsprocess. Vi måste bygga en stark grund för att kunna identifiera, attrahera och kommunicera med rätt talanger.

Hur ser du på vikten av att erbjuda en positiv kandidatupplevelse genom hela processen?

Det är avgörande. Liksom en maratonlöpare uppskattar tydliga vägmarkeringar och stöd längs banan, värdesätter kandidater klarhet och stöd genom rekryteringsprocessen. Vi måste vara transparenta om rekryteringsprocessens olika steg och vad kandidaterna kan förvänta sig. Dessutom är det viktigt att ge alla kandidater, oavsett utfall, konstruktiv feedback. Det är som att erbjuda återhämtningsstöd efter målgång; även om de inte 'vann loppet', ska de känna att de värdesätts och respekteras för sina insatser.  
Om vi lyckas skapa en sådan upplevelse är det mer sannolikt att kandidaterna är villiga att 'springa med oss igen i framtiden, om det så är som kandidat eller kund, vilket ytterligare stärker vårt varumärke och vår förmåga att attrahera toppkandidater.

Om Tove

Tove Oldebäck är inte bara en passionerad sportfantast och en driven entreprenör; hon är också en expert inom rekryteringens konst. Som medgrundare och VD på Recommended by, har Tove ägnat över ett decennium åt att finna de mest effektiva sätten att förbättra rekryteringsprocessen för kandidater, rekryterande chefer och organisationer. I denna intervju tar vi en djupdykning i hennes tankar kring rekrytering, där hon jämför processen med en maraton och delar med sig av insikter om uthållighet, strategi och vikten av att erbjuda en positiv kandidatupplevelse. Följ med oss när vi utforskar hur rekrytering, employer branding och förberedelser går hand i hand för att skapa långsiktig framgång på arbetsmarknaden.

Du kan komma i kontakt med Tove här!

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.