Ett skadligt mönster

– SPONSRAD ARTIKEL

Läs Sarah Linderoths gästkrönika om alkohol- och drogberoende.

Skriven av
Sarah Linderoth
5/7/2024
Kategori
Företagshälsa

Alkohol och drogberoende

Jag skulle bara ta ett glas och varva ner. Vad var det egentligen för piller min kollega gav mig. Nästa gång ska jag gå hem efter fyra glas. Hade det inte varit så mycket på jobbet hade jag inte behövt dricka för att släppa stressen.  

Många har någon gång druckit lite för mycket eller tagit någon sinnesförändrande substans på en after work, en sommarfest eller ett event. Kanske med ett sviktande minne över utfallet och en obehaglig magkänsla över något vi gjort eller sagt. Vad sa vi egentligen till våra barn när vi kom hem, till chefen när vi minglade och ramlade vi verkligen? De flesta skakar av sig obehagskänslorna, tar en dusch och går till jobbet. Det blir ingen nästa gång. En gång till av detta är uteslutet. Men för vissa är det inte så enkelt. 

En miljon människor

Närmare en miljon människor i Sverige har en riskfylld konsumtion av alkohol, droger eller läkemedel och ca 10% tar droger av något slag på regelbunden basis. Detta orsakar inte bara lidande för individen och familjen, utan även problem på våra arbetsplatser. Sjukfrånvaro, produktionsbortfall, misstag, kvalitetsbrister, sårbarhet för kriminella gäng och olyckor. För att inte tala om hur det splittrar familjer och på djupet påverkar de mest sårbara i vårt samhälle – barnen. 

Från vana till allvarligt sjukdomstillstånd 

Alkohol-, drog- och läkemedelsproblem kommer i en rad olika skepnader och svårighetsgrad. Lättare problem kan liknas vid en dålig vana som påverkar oss negativt på något sätt. Kanske säger vi saker som vi ångrar när vi druckit. Eller så har vi för högt blodtryck vid hälsokontrollen. Eller presterar sämre på jobbet dagen efter. En vana är inte ett sjukdomstillstånd och med rätt motivation och stöd kan vi förändra den. Våra vanor kanske till och med förändrar sig själva när livet förändras – man lämnar singellivet, bildar familj och kanske dricker betydligt mindre. Problemet är att en dåliga vana kan utvecklas till allvarligare problem och ett sjukdomstillstånd som är betydligt svårare att komma tillrätta med.

Kidnappad hjärna

Allvarligare substansberoende är ett sjukdomstillstånd som ofta utvecklas successivt över tid, inte sällan utan att man riktigt märker det själv. Kanske dricker vi tvångsmässigt nästan varje dag och ofta i ensamhet, medan självbilden av en social ”partymänniska” eller ”nedvarvningsdrickare” lever kvar. Dessutom är beroendeproblem förknippat med både skuld och skam, vilket bidrar till att man ofta aktivt döljer dem för omgivningen. Och när vi väl har utvecklat svåra problem är det svårt att återgå till normal konsumtion eftersom permanenta förändringar har skett i hjärnans belöningscentra.

Förväxlas med annan psykisk ohälsa

Det är vanligt att beroendeproblem förväxlas med annan psykisk ohälsa och symtomen behandlas snarare än kärnproblemet. Att behandla t.ex. stress eller panikångest är oftast verkningslöst om man även har problem med alkohol. Först efter att ha kommit tillrätta med beroendet kan man ta itu med övriga problem.

Att skapa förändring

Oavsett hur allvarligt problemet är finns det bra hjälp att få. Både psykosociala metoder och läkemedel har visat sig ha effekt på alkohol-, drog- och läkemedelsproblem. Det är aldrig för sent att skapa förändring i sitt liv.

Idag finns evidens- och manualbaserade behandlingar som ger bevisat resultat. Dessa bygger i regel på en mix av 12-stegsbehandling, MI, KBT och läkemedel. Individens egna motivation och en stöttande och i viss grad kravställande omgivning är också faktorer som  påverkar hur väl en behandling faller ut.  Av de psykiska sjukdomar som finns har alkohol och drogbehandling en av de högsta lyckandegraderna. Tid är dock en viktig faktor. För en person som lyckas vara nykter ett år är sannolikheten fortsatt låg för livslång nykterhet medan för dem som klarar två år är sannolikheten över 80%. 

Vi på Ljung&Sjöberg har haft den stora äran och glädjen att rehabilitera flera tusen individer under de snart tjugo åren vi varit verksamma. Att se en person utan hopp, utan familj, utan självrespekt resa sig och steg för steg bli den person hen var ämnad att vara är en ynnest. Men det krävs i nio av tio fall att någon sätter en gräns och säger stopp hit men inte längre. Men här finns en väg. Är du villig att ta den är vi villiga att stötta dig, inte bara i inledningen utan genom hela resan. Den yttre motivationen blir då drivkraften till förändring till dess att den inre motivationen genom behandlingsinsatserna tar över. 

Vill avslutningsvis skicka med ett stort och varmt tack å alla våra patienters vägnar till alla er HR och Chefer som tagit mod till er och satt detta stopp och samtidigt givit er medarbetare en chans till ett liv som hen med stor sannolikhet aldrig hade fått. 

Tack! 

Sarah Linderoth 

VD Ljung & Sjöberg 

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Sarah Linderoth

Sarah är VD på Ljung & Sjöberg