Coachande ledarskap bygger en framgångskultur. Det skapar Work Passion!

– SPONSRAD ARTIKEL

Att ha ett coachande förhållningssätt är viktigt främst för ledare. Och jag (artikelförfattaren) vill gå ännu längre och säga att det är bra för alla. Om alla coachar varandra så slipper...

Skriven av
Amanda Ekman
5/5/2024
Kategori
Arbetsmiljö

Att ha ett coachande förhållningssätt är viktigt främst för ledare. Och jag (artikelförfattaren) vill gå ännu längre och säga att det är bra för alla. Om alla coachar varandra så slipper chefen vara en flaskhals. Det blir ännu mer kraft i organisationen.

Vad är då coachande ledarskap och vad leder det till?

Coachande ledarskap innebär att du utvecklar relation baserad på ömsesidig tillit och respekt. Genom att använda coachande frågor och verktyg kan du hjälpa dina medarbetare och kollegor att växa, lära sig och själva hitta, forma och ta ansvaret för lösningarna. Det skapar mer välmående och bättre prestation än om du säger hur dina medarbetare ska göra. 

En coachande ledare är inte en expert som ger svar, utan snarare en facilitator som ställer frågor, lyssnar aktivt och utmanar medarbetare att hitta sin egen väg framåt. Det uppmuntrar till självständighet, motivation och engagemang hos medarbetare och kollegor. 

Ett coachande ledarskap skapar en arbetskultur som främjar lärande, utveckling och innovation. Det byggs då en utvecklingskultur som snabbare leder till framgång. 

”Det är väl bättre och snabbare att säga hur de ska göra?” - är vi många som frågar oss.

  • Det är oftast tvärtom. Att få order eller lösningen dikterad för oss gör att vi minns dåligt då vi inte stimulerar kreativiteten och minnesfunktionerna.

  • Vi blir inte lika engagerade när vi inte är involverade i lösningen från början och gör det ofta halvdant eller inte alls. Vissa motarbetar eller stretar emot när de får saker dikterade vad de ska göra. 

  • Den situation som det kan vara bättre att diktera med hela handen i, är vid akuta krissituationer och fara för liv. I övrigt är att diktera normalt sett inte lika fruktbart som ett coachande förhållningssätt. 

  • Även när du är ny i rollen kan du vara hjälpt av att först själv få tänka ut svaren på utmaningar du ställs inför, men med stöttning och någon som finns tillhands som hjälper dig med frågor att komma fram till lösningar och stegen framåt. Du utvecklas snabbare och lär dig snabbare på det sättet, än om du blir instruerad.

Om vi själva har fått hitta lösningen och forma stegen framåt så är vi mer benägna att utföra detta och göra det snabbt effektivt och med passion. 

Jag (författaren) kallar det att vi, med ett coachande ledarskap skapar work passion

Att inte bry sig alls och inte säga något, så kallad ”låt gå ledarskap” innebär att chefen har abdikerat. Vi behöver fortfarande bry oss om varandra och coacha varandra, ge varandra uppmärksamhet. Det är då vi hittar glöden och passionen inom oss för teamet och för uppgiften om vi får lösa den självständigt, men med uppbackning och stöttning, att vi känner att det finns tillgängligt för oss.

Författarens utveckling av modellen för traditionellt ledarskap

Att ständigt jobba på att bygga en utvecklingskultur och skapa work passion genom att alla i organisationen har ett coachande förhållningssätt och ledarskap leder till högre produktivitet och framgång.

Att varje individ själv får komma fram till lösningen och få stöd och guidning i den processen leder till utveckling som person och professionellt. Det ökar inte bara motivationen och engagemanget till att prestera mer utan passar även det moderna ledarskapet och framtidens kultur. Att vi leder varandra genom coachande är något vi kommer att se mer av.

Detta pekar mot en framtid där formella chefer blir avlastade, de behövs inte i samma utsträckning, eftersom var en leder sig själva och varandra. 

Det kan kännas läskigt att släppa den historiska chefsrollen och det är inte alltid att man är redo att släppa sina egna lösningar till förmån för andras kreativitet. Det krävs att man skapar utrymme för tilliten och arbetspassionen att växa. Låt oss inspireras och förberedas inför detta. 

Är det du som leder utvecklingen mot framtidens (informella) ledarskap, det coachande ledarskapet och du som bygger framgångskulturen och skapar work passion?

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Amanda Ekman

Amanda Ekman brinner för människor och för att bidra till stor positiv skillnad inte bara för varje person, utan hela organisationen. Hennes workshops åstadkommer detta och ger energi och glädje. Träning, yoga, meditation, att umgås med familj och vänner, att uppleva kultur och naturen är något Amanda gärna gör. Amanda är utbildad kostrådgivare (Sverigehälsan) och utbildad i teori och praktik om träning på SAFE (Scandinavian Academy of Fitness Education), numera The Academy. Amanda har en MSc i Business Administration, samt är även universitetsutbildad inom HR. Hon har utvecklat ett forskningsbaserat feedbackkoncept, samt flera verktyg för att bygga en positiv organisationskultur. Amanda har även arbetat internationellt i ledande positioner inom olika företag, både mindre och större som t.ex. Ericsson. Detta tillsammans med hennes kompetens och stora engagemang gör henne till en omtyckt workshopledare i tiden.