Social hållbarhet: Arbetsplatser som ger blod räddar liv

– SPONSRAD ARTIKEL

‍Hur kan vi hitta enkla sätt att skapa engagemang på arbetsplatsen och samtidigt ta socialt ansvar? Svaret är enkelt – Rädda liv på arbetstid! Fler än 1 000 arbetsgivare uppmuntrar idag medarbetarna att ge blod under arbetstid.

Skriven av
Cilla Jutell
11/27/2024
Kategori
HR

Hur kan vi hitta enkla sätt att skapa engagemang på arbetsplatsen och samtidigt ta socialt ansvar? Svaret är enkelt – Rädda liv på arbetstid! Fler än 1 000 arbetsgivare uppmuntrar idag medarbetarna att ge blod under arbetstid. 

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Mest blod används till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, och vid planerade operationer. Blodgivning är också viktigt för att kunna möta nya krav på beredskap. Genom initiativet Rädda liv på arbetstid får medarbetare möjligheten att göra något gott genom att hjälpa patienterna som behöver blod. Arbetsgivare som uppmuntrar till blodgivning på arbetstid bidrar till samhällsnytta och stärkt beredskap.

Ofta upplevs tidsbrist som ett hinder för att ge blod. Här underlättar arbetsgivare genom att ge medarbetarna möjlighet att hinna ge blod och ändå få ihop livspusslet. Axfood, med 1 000 anställda på supportkontoret i Stockholm, är en av de arbetsplatser som har blodgivning på arbetstid som förmån:

Vi vill vara en positiv samhällskraft och har som målbild att Axfood ska skapa ett friskare Sverige till 2030. Här kan vi påverka framför allt genom maten, men vi erbjuder också medarbetarna att bidra aktivt på andra sätt. När vi såg att vi kunde gå med i Rädda liv på arbetstid spann vi vidare på det och erbjuder nu alla på supportkontoret att ge blod under arbetsdagen, säger Sofia Hällsten, kommunikationsansvarig på HR på Axfood.

Genom Rädda liv på arbetstid når budskapet om att det behövs fler blodgivare en bred grupp människor. När arbetsgivare påminner om blodgivning och kollegor ger blod tillsammans är det större chans att det blir av. Förutom att Sofia regelbundet informerar om förmånen blodgivning på intranätet, bjuder hon även in Blodcentralen till hälsomånaden i maj:

Besöken från Blodcentralen är väldigt uppskattade eftersom vi kan ställa frågor om blodgivning och testa om man har tillräckligt bra värden för att ge blod. Vi känner att det är en mänsklig fråga och att engagemanget gör oss till en attraktiv arbetsgivare, säger Sofia.

Att engagera sig i Rädda liv på arbetstid är lätt. Det enda som behövs är ett beslut om att anställda, i mån av tid, får ge blod under arbetsdagen. Ett besök på en blodcentral eller blodbuss tar ungefär 30 minuter och du kan ge blod tre till fyra gånger per år. Så det är inte ett tidskrävande engagemang utan något som de flesta kan få till. De som ger blod har ofta inspirerats av någon i sin närhet som är blodgivare eller har behövt ta emot blod. En kollega kan vara den inspirationen till att bli blodgivare. På många arbetsplatser går kollegor tillsammans och ger blod. 

  
Vill du veta mer?

Två hjältar. En som ger, en som kämpar med det hon fått.

Fakta

  • Fler blodgivare behövs.
  • En påse blod kan rädda upp till tre liv.
  • I svensk sjukvård går det åt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om.
  • Utan blod kan den sjukvård vi ofta tar för given inte bedrivas. Mest blod, omkring 45 %, går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar. Nästan lika mycket går åt vid planerad kirurgi. Knappt 10 % används inom intensivvården.
  • Alla blodgrupper behövs. Blodlagret behöver ständigt fyllas på eftersom blod är en färskvara.
  • Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, utan bara ges från människa till människa.
  • Kriterierna för att få bli blodgivare är: Fullt frisk, mellan 18-60 år, väga mer än 50 kg, godkänt blodvärde, kunna tala, läsa och förstå bra svenska (i Region Stockholm och Uppsala även engelska) och ha en giltig svensk ID-handling.
  • Fler än 1 000 arbetsgivare i Sverige är anslutna till Rädda liv på arbetstid.
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Cilla Jutell

Cilla Jutell är kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm och representerar Region Stockholm i det nationella kommunikationsnätverket GeBlod Kommunikation. Cilla brinner för blodgivning och arbetar brett med att sprida budskapet om att fler blodgivare behövs. Som kommunikatör strävar hon efter att producera texter och filmer som väcker nyfikenhet och känslor.