Hur generativ AI kan påverka medarbetarresan

– SPONSRAD ARTIKEL

Läs mer om 5 tips kring hur AI kan påverka medarbetarresan och anmäl dig till SD Worx webinar om AI och HR!

Skriven av
Redaktionen
3/11/2024
Kategori
Personal

Beroende på vem du frågar, är generativ AI vår frälsare, undergång, en branschförändrare eller fluga. Men en sak är säker, sedan lanseringen av ChatGPT i november 2022 har det varit på allas läppar. Men, vad innebär AI för HR? Här är fem nya användningsområden som visar vad generativ AI kan - och inte kan - göra för HR och dina medarbetare.

Det går inte att scrolla på LinkedIn eller Facebook utan att se ett flertal inlägg om vad generativ AI kan göra: skriva en felfri uppsats om franska revolutionen, ge överraskande bra råd om kärleksrelationer, skapa ett vetenskapligt baserat träningsprogram ... Med rätt kommandon kan den göra nästan vad som helst.

Med en så bred uppsättning färdigheter expanderar tillämpningarna av generativ AI i olika riktningar, och HR-världen är inget undantag. Eftersom 6 av 10 europeiska företag investerar i HR-digitalisering kollar allt fler av dem också på hur generativ AI kan lyfta den digitala medarbetarupplevelsen och samtidigt minska arbetsbördan för HR.

#1 AI-baserad rekrytering

Men information om människors jobbhistorik, utbildning, kompetenser och prestationer allmänt tillgängligt på nätet har vissa AI-verktyg gott om underlag för att hitta topprekryter. De samlar information från olika källor och sätter ihop det så det matchar dina krav. Du kan också använda ny AI-baserad HR-teknik för att skapa träffsäkra jobbannonser. Genom att analysera anställdas biografier, arbetshistorik, arbetsverktyg och relaterat material kan du skapa mer engagerande och övertygande jobbannonser - sådana som verkligen reflekterar både positionens profil och företagets DNA.

#2 Automatiserat urval

En av de mer tidskrävande uppgifterna för rekryterare är att gå igenom alla ansökningar och boka in intervjuer med de som verkar mest lovande. Dessa uppgifter kan redan utföras med hjälp av befintliga AI-verktyg eller schemaläggningsprogram, men från och med nu kan du även lägga till andra komponent i mixen. Generativa AI-verktyg kan till exempel skriva träffsäkra urvalsfrågor, och inom en snar framtid kommer de också att kunna genomföra liveintervjuer eller tester och bedöma svaren. Detta effektiviserar urvalsprocessen och ger dig möjlighet att lägga mer tid och uppmärksamhet på de bästa kandidaterna för jobbet.

#3 Effektiv onboarding

När du har gjort en nyanställning kan du använda verktyg som ChatGPT för att förse dina nya kollegor med viktig information och resurser som de måste känna till. Generativ AI kan analysera och sammanfatta månader av arbete på bara några sekunder och sedan sammanfatta det till 10 viktiga tips för någons specifika roll och erfarenhetsnivå, eller skapa en omfattande men ändå personligt anpassad introduktionsguide. Resultatet blir att din onboarding baseras på faktiskt arbete, i stället för antaganden. Dessutom kan AI-drivna chatbots också svara på frågor och stötta dina nyanställda under deras första tid i organisationen.

 

#4 Personanpassad inlärning och utveckling

Generativ AI kan utforma skräddarsydda inlärningsvägar för dina medarbetare, baserat på deras roller, färdigheter, ambitioner, hobbyer, inlärningspreferenser osv. I kombination med roll- och kompetensdata kan du på ett snabbt sätt matcha interna kandidater mot möjligheter som de kanske inte ens hade tänkt på. Det är som att AI-verktyget säger: ”Här är du nu, och baserat på dina styrkor är det här var du skulle kunna vara, och så här gör du för att ta dig dit”. Som du säkert kan ana leder denna typ av personalisering på den digitala arbetsplatsen till ökat engagemang och ökad produktivitet.

#5 Meningsfulla utvecklingssamtal

Med tillgång till ett år av en medarbetares arbete, möten och annan output kan generativa AI-verktyg som ChatGPT och Bard vara en stor tillgång i din HR-teknikstack. De kan enkelt identifiera teman och återkommande mönster, analysera medarbetarnas inställning för att förutse eventuell personalomsättning, justera förväntningarna på vissa roller, hjälpa till att sätta upp nya prestationsmål och mycket mer. På så sätt kan cheferna ha bättre utvecklingssamtal, och i slutändan ge sina team bättre förutsättningar. Medarbetare, å andra sidan, kan använda generativ AI för att skriva omfattande recensioner baserade på en rad punkter.

Potentiella problem med att använda generativ AI inom HR

Trots sin potential är generativ AI inte en klockren lösning HR. Det finns nämligen flera fallgropar att ta i beaktning:

  • AI kan bara analysera befintliga datauppsättningar, vilket innebär att skevheter och fel i data kan förstärkas.
  • Den kan (ännu) inte fullt ut förstå och tolka mänskligt språk korrekt.
  • Den utgör ett betydande hot mot datasäkerheten, eftersom HR-uppgifter ofta är känsliga och konfidentiella.
  • Det saknar kreativitet, uppfinningsrikedom och empati som gör att de kan ta sig an utmaningar på unika sätt.

Med andra ord, behöver nya verktyg fortfarande användas med ett kritiskt öga. Kom alltid ihåg att teknik, AI-baserad eller inte, främst är en möjliggörare för HR-medarbetare att göra ett större avtryck på medarbetarnas resa. Även om de helt klart kan ta över vissa HR-uppgifter, kommer de aldrig att ta över HR-jobben.

Det kommer, och det kommer snabbt

Många tekniska experter har teoretiserat om generativ AI:s konsekvenser för HR. Det är fortfarande mycket som återstår att se, men det verkar som att när det används korrekt och med rätt vägledning kan det verkligen revolutionera medarbetarresan till det bättre. Generativ AI kan redan utföra fantastiska uppgifter. Faktum är att hela detta blogginlägg skrevs av ChatGPT – nä, inte riktigt. Men vi fick dig att tänka till lite, eller hur? Vårt råd: ha ett öppet sinne och inför generativ AI i din HR-digitaliseringsresa när det ger ett tydligt mervärde.

Missa inte SD Worx kostnadsfria webinar: AI and HR - between hope and hype

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.